Vilka knivar ska man ha?

För att alltid ha rätt redskap i köket när du lagar mat kan det vara bra att se över knivarna. När du lagar mat, vare sig det gäller i storkök eller hemmavid, är kniven ett flitigt använt arbetsredskap. Har du bra köksknivar blir också matlagningen mycket enklare och roligare. Hos Swevest hittar du handgjorda knivar i damascusstål, med ett varierat sortiment av kockknivar för alla köksändamål.

Kockkniv

Kockkniven är den mest vanliga kniven i köket och kan även användas som en praktisk allround-kniv. Den här kniven är ett måste i ditt kök, du kan använda den till en stor mängd olika råvaror. Med ett brett blad som sitter högt upp blir risken mindre att du slår i skärbrädan medan du hackar. Kockknivar brukar ligga på mellan 18 och 24 cm i bladlängd, men det finns andra varianter beroende på personliga preferenser.

Brödkniv

En brödkniv har tandade blad och är avsedd för att skära i bröd och mjuka råvaror som har hårda skorpor. Med ett tandat blad på kniven kan du enkelt såga genom hårda skorpor och behöver inte trycka ihop din mat. Du kan använda den för att skära upp brödskivor av nybakat bröd på morgonen eller skära ett salladshuvud i strimlor till middagen.

Filékniv

En filékniv har ett böjbart och långt blad som kan användas till att filéa fisk. Den stora flexibiliteten hos bladet gör att kniven följer fiskens former. Detta underlättar i arbetet och minskar på svinnet. Tack vare längden på bladet kan du göra långa och svepande rörelser med kniven medan du arbetar.

Skalkniv

Skalkniven liknar kockkniven men är mycket mindre och erbjuder därför en större precision när du arbetar. Du kan använda skalkniven för att bereda frukt och grönsaker, då det smala bladet gör det möjligt att byta om riktningen när du vill. Du kan ta bort frön och stjälkar, skala och forma dekorativa former i grönsaker och frukt.

Grönsakskniv

En grönsakskniv är perfekt att hacka grönsaker med, och har ett högt blad som gör det lätt att skära stora grönsaker som blomkål och zucchini. Bladets spets brukar vara trubbig och själva bladet i sig är rektangulärt och ligger på mellan 14 till 18 cm i längd.

Trancherkniv

En trancherkniv brukar också kallas för en förskärare eller köttkniv. Den liknar mycket en kockkniv, men har ett mer avlångt och smalare blad. Kniven används för att skära stekar i tunna skivor, vilket kallas för tranchering. Du kan använda den till att skära upp kalkon, stekar eller julskinkor. Vid uppskärningen brukar många också använda sig av en tranchergaffel; en tvåtandad gaffel med långa tänder som håller fast steken eller som kan användas för att vända kött vid tillagning.

Santokukniv

Santokukniv är en japansk kockkniv som är särskilt bra att använda till grönsaker då den ger så exakta och raka snitt. Denna kniv kan användas till många olika produkter som fisk, kött, fågel och grönsaker. Den har en rakare egg jämfört med övriga köksknivar. Tack vare dess smidighet i arbetet är den en omtyckt allroundkniv som passar väl för både hemmakockar och kökspersonal.