Belysningen är en stor del av hemmet

Belysningen utgör en stor del av inredningen och fel belysning i ett rum kan faktiskt stjälpa hela intrycket. Ett rum som är bra ljussatt har någonstans mellan fem och tio belysningspunkter och det inkluderar allt från taklampor till fönsterlampor, arbetsbelysning och stämningsbelysning.

Taklampor

Hängande lampa, plafond eller varför inte spottar! Smaken är som bekant delad och vad man väljer är upp till en själv. Ibland talar rummet om för en vad man ska välja, ibland inte. Men välj hellre fel än att inte välja alls, det går alltid att göra om! En taklampa ger oftast allmänbelysning men det behöver inte betyda att man behöver ge avkall på designen – tvärtom!

Fönsterlampor

En fönsterlampa kan förhöja hela intrycket av rummet – och även av hemmet för de som passar utanför. Fönsterlampan är lätt att inreda med och en riktig storsäljare. Det är svårt att gå fel när det gäller just denna typ av lampa och belysning.

Golvlampor

Golvlampan är en viktig del i hemmets belysning och kan fungera både som riktad ljuskälla och mysbelysning. Ofta ser man en golvlampa ståendes intill en fåtölj där en bok gärna avnjuts.

Oväntade ljuskällor

Tak-, golv- och fönsterlampor i all ära men varför inte skapa lite wow-känsla med belysning bakom ett fint foto eller ledbelysning i trappräcket! Koppla lamporna, oavsett var de är placerade, till en dimmer för ytterligare variation.

Riktat ljus vs diffust ljus

Ljus kan spridas på olika sätt och det är något man absolut ska ta hänsyn till. Ofta pratar man om riktat respektive diffust ljus. En lampa med riktat ljus har en skärm som ”styr” ljuset istället för att släppa igenom det vilket resulterar i en koncentrerad ljuskälla. En sådan lampa är att föredra vid val av till exempel läslampa. En lampa med diffust ljus är ofta tillverkad i papper, tyg eller rotting och sprider sitt ljus bredare. Den har oftast ett mjukare sken.