Överfallen kvinna försvarar sig

Vad innebär överfallslarm?

Ett överfallslarm är som ett litet larm du kan ta med dig för att känna sig trygg och säker. Du kan använda det i alla typer av situationer där du kan riskera att utsättas för hot. Om du känner dig osäker eller om du vill ta det säkra före det osäkra helt enkelt. Det är väldigt smidigt att ta med sig och du kan sätta det runt handleden eller ha det i fickan. Det finns olika typer av överfallslarm, du kan smidigt välja ett som passar bäst för dig. Ibland händer oväntade situationer som vi inte räknar med, det kan hända alla. Ett överfallslarm är en snabb och effektiv lösning för att hjälpa dig komma ur en hotfull situation. Ibland finns inte tiden att ta upp din telefon och ringa efter hjälp, då är larmet mycket mer effektivt.

Hot och andra obehagliga situationer kan se olika ut från person till person. Exempel på situationer där ett överfallslarm behövs är bland annat för att förhindra att bli rånad, skrämma bort aggressiva hundar, få uppmärksamhet från människor i omgivningen och undvika att bli kidnappad eller våldtagen.

Hur använder du ett överfallslarm?

Som sagt finns det olika typer och modeller på överfallslarm, därför behöver du läsa i genom instruktionerna noga innan du använder överfallslarmet, det är viktigt att du har koll på hur det fungerar innan du hamnar i en hotfull situation.

Det vanligaste överfallslarmet fungerar enligt följande:

  • Fäst ditt överfallslarm där du önskar och där det sitter fast stadigt. Eller lägg det i en ficka.
  • För att aktivera larmet drar du ut en sprint eller trycker på en knapp.
  • Larmet börjar låta på en gång.
  • Försök ta sig snabbt ifrån situationen och rör dig mot människor i närheten så de blir uppmärksammade.

Fördelar och nackdelar med överfallslarm

Fördelarna är många. Förutom att du känner dig trygg med det, är ljudet från överfallslarmet väldigt högt och går inte att undgå. Det betyder att någon kommer höra larmet och hjälpa till. Det höga ljudet kommer förhoppningsvis också skrämma bort angriparen.

Nackdelarna med överfallslarmet är att det kan ge en falsk trygghet, bara för att du har larmet bör du ändå vara lika försiktig. Utsätt dig inte för hotfulla situationer. Som sagt är ljudet från överfallslarmet otroligt högt, vilket kan orsaka hörselproblem. Var noga med att hålla det på rätt avstånd. Kom ihåg att också kolla att ditt larm fungerar som det ska, se till att det finns laddade batterier och dylikt.